Koffie Cup​ping


Wat is koffie cupping en hoe werkt het?

Koffie cupping draait om het erkennen van de smaken 


Veel mensen drinken koffie als een moment van rust of plezier. Wanneer men echter focust op de smaken aanwezig in de koffie zal de waardering en het genot van koffie pas echt waarneembaar zijn. Het actief proeven van koffie wordt ook wel koffie cupping genoemd.

De volgende onderdelen zullen meestal aan bod komen tijdens het koffie cuppen:

Zoetheid

Wat is de mate aan zoetheid aanwezig in koffie? Over het algemeen kan gesteld worden, hoe zoeter de koffie hoe beter.

Zuurtegraad

Kan men en vorm van zuur proeven in de koffie en heeft dit zuur een prettige smaak? Vaak verwachten mensen over het algemeen geen zure smaak terug te vinden in koffie. In tegenstelling tot vele mensen genieten echte koffiekenners vaak wel van een hoge zuurtegraad in koffie. Je kan het vergelijken met een appel, een knapperige een sappige appel is ook vaak heel lekker. Ditzelfde geldt voor koffie. 

Balans

Is de koffie in balanse? Smaakt deze als een perfect klaargemaakt gerecht waar alle smaken elkaar aanvullen of smaakt deze als een gerecht waar de ingrediënten in foute proporties aanwezig zijn?


clear drinking glass on brown wooden surface


Hoe organiseer ik thuis mijn eigen koffie cupping?


  1. Koop meerdere soorten koffies, best koop je uiteenlopende soorten om mee te beginnen. Dit zorgt ervoor dat je verschillende smaken zal kunnen vergelijken en verkennen.
  2. Doe ongeveer 14g gemalen koffie met 200ml water in een klein kommetje. Laat deze 4 mintuen staan. 
  3. Na 4 minuten ga je zien dat er zich een korst op de koffie vormt. Nu kan je de korst breken en deze van de koffie halen, vervolgens zullen er aroma's vrijkomen. Ruik zeker al eens om deze geuren waar te nemen.
  4. Na ongeveer 12 minuten kan je beginnen met cuppen.
  5. Neem wat koffie op een kleine koffielepel en slurp deze naar binnen. Door te slurpen haal je meer zuurstof naar binnen en zal je smaken beter kunnen waarnemen.
  6. Probeer zoveel als mogelijk smaken waar te nemen tijdens het cuppen. Denk hierbij vooral aan de hierboven genoemde smaken. 
  7. Leuk is om je waarnemen te noteren zodat je deze makkelijk kan vergelijken en bijhouden.
  8. Herhaal het cuppen enkele keren. Het afkoelen van het water zal voor andere smaken en aroma's zorgen.